Nieuws

Deze website is eind 2011 opgericht als oproep aan medebewoners van Blijdorp om samen voor onze eigen woon- en leefomgeving zorg te dragen. Vooral vanuit een verre vooruit blik dat het met de aarde waarop wij wonen niet zo heel goed gaat. Veel werd er toen nog gespeculeerd wat er dan zou gaan veranderen. Inmiddels is er iets van te merken. Het weer wordt onstuimiger en natter. Sommige plekken op de aarde roeren zich al op vreemde wijze in bosbranden en overstromingen.

Uit die tijd zijn onder andere Blijstroom en het Repair Cafe Rotterdam Noord ontstaan. Beide nog steeds actief. Kledingruilen en auto’s delen doen we ook nog steeds. Alleen die markt is nog ingewikkelder, misschien wel omdat die nog dichter bij onze eigen identiteit ligt, onze eigen illusie.

In december 2015 werd in Parijs het klimaatakkoord gepresenteerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een akkoord dat inmiddels door 200 landen is ondertekend. Wellicht werken we tegen de bierkaai op maar als we niets doen, niets aanpakken weten we ook niet of we goed doen. Dus door knokken om het mooiste er van te maken.

Zo ook in Rotterdam is ingestemd met een lokaal akkoord, om zelfs al in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2017. Hieronder de grafiek uit die Rotterdamse versie om veel, heel veel CO2 te reduceren. Beste wel ambitieus ook. Maar met de Rotterdamse niet lullen maar poetsen aanpak moet dat lukken. Toch!?

c74e242588f61b577fd579532577a110.png

Nu zo’n 9 jaar later is er dus veel veranderd. In Rotterdam is het lokale klimaatakkoord gereed en moeten we onze mouwen opstropen om het waar te maken. Wil je meer lezen over hoe deze stadsbrede ontwikkelingen opgepakt worden dat lees je op Energieswitch

De thema’s zijn grote deels herkenbaar uit de B010E-versie:

1.Haven & industrie [geen specifieke aandacht op deze website]

2.Schone Energie [energie en water]

3.Mobiliteit [mobiliteit]

4.Gebouwde omgeving  [wonen en leven]

5.Consumptie  [voedsel en grondstoffen ]

Dus daar gaan we flink aan werken.